" Kapıyı Açın "
20
Nisan
2017
TÜRKÇE PREP AKADEMİDİSLEKSİ'DE

Akademidisleksi 1 Mart 2017 tarihi itibari ile dünyaca ünlü birçok gelişimsel ve bilişsel teorileri temel alınarak oluşturulmuş olan PASS Reading Enhancement Program: PREP  okuma ve yazma da problem yaşayan ilkokul çağındaki çocuklar için tedavi edici bir okumayı anlama programının Türkiyede basım,yayın,dağıtım,eğitim ve satış haklarının sahibidir.Akademidisleksi PASS Reading Enhancement Programı var olan  sistemine dahil ederek Türkçe Standardizasyon çalışmalarını başlatmıştır.Akademidisleksi Eylül 2017 den itibaren Prep Kullanıcı Eğitimci Eğitimlerine başlayacaktır. Alanda çalışan Psikolog,Psikolojik Danışman,Özel Eğitim Uzmanı,Çocuk Gelişimci ve Sınıf Öğretmenleri resmi olarak Prep kullanıcısı olabilmek ve bu etkili programı süreçlerde kullanabilmek için ilan edilecek olan eğitimleri takip ederek bizimle iletişime geçebilirler.

 

PREP ile Okumayı Kavrama

Birçok gelişimsel ve bilişsel teorileri temel alınarak oluşturulmuş olan PREP okuma ve yazma da problem yaşayan ilkokul çağındaki çocuklar için tedavi edici bir okumayı anlama programıdır.

PREP J.P.Dass -dünyaca ünlü bir eğitim psikoloğu- tarafından oluşturulmuştur. Okuma ve okumayı anlama işlemlerini geliştirmek için özel olarak tasarlanmıştır ve özellikle direk kelime okuma şekillerinden kaçınılarak oluşturulmuştur.

Neden Prep’i Seçmeliyiz?

Diğer okumayı geliştirme programlarına göre PREP birçok avantaj sunmaktadır:

  1. Okuma müfredatına uygun bilişsel becerileri geliştiren materyaller bulunmaktadır.
  2. Haftada 3’er seans uygulandığında 20 saatte gelişim gözlenebilir.
  3. Yoğun bir şekilde bire bir uygulanabildiği gibi aynı anda 4 çocuğa da uygulanabilir ve başarısız bir sonuç almazsınız.
  4. Disleksik çocuklar için uygundur.

PREP İLE İGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

Neden adı PREP?

PREP’in açılımı Pass Reading Enhancment Program (Pass okumayı geliştirme programı) dır. PASS zekâ teorisi üzerine geliştirilmiş bir programdır ve bu teori ile beraber yürütülür.

PREP ne yapar?

PREP programı, kelime okuma becerilerinin direkt öğretiminden kaçınırken, okumanın altında yatan bilgi işleme stratejilerini geliştirir. Program çocuklar için tüme varımın tümden gelimden daha iyi bir öğrenme biçimi olduğu bilgisine dayanarak hazırlanmıştır.

Dikkat ve planlama programın en önemli görevleridir. Spesifik olarak, dikkat her görevi yerine getirmek için kullanılırken, planlama becerileri çocukları her görev sırasında ve sonrasında stratejilerini ve çözümlerini tartışmaya teşvik ederek geliştirilir.

Kimler PREP ten faydalanabilir?

Yeterince motive edildiği halde hala okuma zorluğu yaşayan tüm çocuklar bu programdan yararlanabilir. Araştırmalar, bu çocukların iki gruba ayrılabileceğini gösteriyor. Her iki grubunda sınıflarında beklenen düzeyde okuma yapamaması ("Okuma", yazılı kelimeleri tanımlama yeteneği, özellikle yabancı kelimeleri veya anlamsız kelimeleri ifade eder) anlamına gelmediğinden gruplar benzerdir.

 Zayıf okurlardan oluşan daha büyük grup, okuma zorlukları bilişsel işlevsellikteki geniş bir zayıflık yelpazesinden ortaya çıkan çocukları içerirken, küçük gruptaki çocuklar disleksik okuyucular olarak sınıflandırılabilir. Büyük kategorideki yoksul okuyucu, okumaya ihtiyaç duymayan diğer konularda mücadele etme eğiliminde olabilir ve çok çeşitli entelektüel görevlerde kötü performans gösterebilir.

 

Araştırmalar, iyi motivasyon ve duygusal refaha rağmen, kelime okuma ve anlama da dahil olmak üzere okuma zorluğu çeken çocukların çoğunun PREP'den faydalanacağını göstermektedir.

Aynı anda kaç kişi programdan yardım alabilir?

 PREP'in hem etkin hem de etkili olması için, bir grup oturumunda en fazla dört çocuk olmalıdır.

PREP Hangi yaşlar için uygundur?

PREP, düzeltici bir okuma programıdır. Bu nedenle, çocukların mevcut yaş veya sınıflarına bakılmaksızın kendi okuma düzeyinde programa başlayabilirler.

PREP nelerden oluşur?

Program çocuğun ihtiyaçlarına göre değişen 8 görevden oluşmaktadır. Tüm görevler küresel bir eğitimden oluşur ve bazı görevlerde müfredata göre ek içerikler bulunmaktadır.

Küresel bileşen, eş zamanlı veya ardışık stratejilerin uygulanmasını gerektiren, okuma gerektirmeyen görevlerden oluşur. Bu görevler aynı zamanda çocuklara stratejileri kendi yollarıyla içselleştirme fırsatı da sunar. Görevler tanıdık içeriklerle başlar, böylece strateji edinimi daha kolay olur. Görevler yavaş yavaş zorlaşmaktadır. Görevlerin sonunda kullanılan sözlü arabuluculuk (bazı stratejilerin tartışılması) yoluyla, çocuklar akademik görevlere teşvik edilir.

Müfredata uygun ek içerikler de küresel bileşenle aynı özellikleri taşır ve okuma ile yazmayı aynı anda ilerletir.

Görevler üç zorluk seviyesinden oluşmaktadır. Bu da çocuklara yavaş yavaş strateji geliştirme imkânı sunarken hali hazırda bazı stratejilere sahip olan çocukların uyun seviyeden başlamasını sağlar.