" Yeni başlangıçlar için... "
DİSLEKSİ ŞÜPHESİ ? Erken Harekete Geç

DİSLEKSİ ŞÜPHESİ ? Erken Harekete Geç

Harflerin seslerini tam olarak öğrenemeyen  5-6 yaşındaki çocuk, sesleri harflerle eşleştiremeyen 7 yaşındaki çocuk olur. 11 yaşına geldiğinde, sınıfta yüksek sesle okumaktansa sıraların arasında saklanmayı tercih eden çocuktur. 18 yaşında, dayanılmaz derecede yavaş okuyan, önemli testleri ayrılan sürede bitiremeyen genç haline gelir ve eğitiminin devamı için kendisi dahil kimsenin umudu kalmaz.

 

Disleksili bireylerin zorlukları hayatları boyunca devam eder. Ancak erken müdahale bu senaryonun bu şekilde gerçekleşmesinin önüne geçen çok önemli bir başlangıçtır.

 

Fonetik kodun kırılmasındaki gecikmeler, bir çocuğun akıcılık ve kelime dağarcığı oluşturmak için gerekli olan okuma pratiğinin çoğunu kaçıracağı anlamına gelir. Bu nedenle o çocuk anlama becerilerinde ve  okuma yoluyla bilgi edinme kapasitesinde çok önemli zorluklar yaşayacaktır.

 

Bu sebeple çocuğunuzun mücadele ettiği durumları görmek ve onlara karşı tetikte olmak endişelerinizi çocuğunuzun doktoruna ve/veya öğretmenine iletmeyi geciktirmemek önemlidir. İnsan beyni esnektir, ancak erken müdahale ve tedavinin, daha büyük bir çocuğa sağlanan müdahaleden daha hızlı bir şekilde daha olumlu değişim sağladığına şüphe yoktur. Teşhis ne kadar erken konursa, çocuğunuz o kadar çabuk yardım alabilir ve benlik saygısına ikincil darbeleri önleme olasılığınız o kadar yüksek olur.”

 

Akademidisleksi nin resmi internet sayfası olan www.akademidisleksi.com adresinden erken dönem disleksi belirtilerini okumanızı ve değerlendirmenizi öneririz.

Ebeveynler disleksinin erken teşhisinde aktif bir rol oynayabilir. Çocuklar okumada başarısız olana kadar beklemek zorunda değilsiniz. Çocuğunuzun konuşma ve okuma becerilerini gözlemlemeye ve dinlemeye başlamak için okula gitmelerini beklemeniz bile gerekmez. Sadece ne arayacağınızı bilmeniz gerekiyor. Aşağıdaki noktalar, risk altındaki genç çocukları okuma başarısızlığı yaşamadan önce belirlemek için bilimsel olarak sağlam ve mantıklı bir yaklaşım sunar:

 

Çocuğunuzun dil gelişimini gözlemleyin. Kafiye, telaffuz ve kelime bulma sorunlarına karşı tetikte olun.

Çocuğunuzun harfleri tek tek adlandırmaya başlayıp başlamadığına dikkat edin.

Aile geçmişinizi bilin. Konuşma, okuma, yazma, heceleme veya yabancı dil öğrenme sorunlarına karşı tetikte olun. Ortalamadan daha fazla disleksik olan bazı ailelerde çok sayıda fotoğrafçı, sanatçı, mühendis, mimar, bilim adamı ve radyolog var gibi görünüyor. Disleksik büyük yazarlar, girişimciler ve hukukçularla dolu çok sayıda aile biraz daha az sıklıkta olsa da yine de etkileyicidir.

Konuşma dili, harf adlarını öğrenme ve özellikle aile öyküsü ile ilgili sorunların kanıtlarını görürseniz, çocuğunuzu test ettirin.

Sadece zayıf yönlere değil, güçlü yönlere odaklanın. Amaç, bir çocuğun zayıf yönlerinden ziyade güçlü yönlerinin hayatını tanımlamasını sağlamaktır.

Bu adımlar, çocuğunuzun okumaya hazır olup olmadığına veya okumaya başlamak için özel ilgi veya eğitim desteğine ihtiyacı olup olmadığına karar vermenize yardımcı olacaktır. Bu gözlemler çocuğun okumaya tam olarak hazır olmadığını gösteriyorsa, okulunu erteleme veya yoğun, kanıta dayalı okuma eğitimi yoluyla yardım alırken okula gitmesine izin verme seçeneğiniz vardır. Bazı okullar bu tür bir desteği sunabilir, ancak bu desteği  akademidisleksi merkezleri gibi disleksi alanında uzman  merkezler odağında almanız daha profesyonel bir müdahale için uygun olandır.

 

Sezginize güvenin ve şimdi harekete geçin.