" PASS TEORİSİ BİLİŞSEL MÜDAHALE PROGRAMLARI TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ "
3
Nisan
2017
DİSLEKSİ İÇİN ÖĞRETMENLERE İPUÇLARI

DİSLEKSİ İÇİN ÖĞRETMENE İPUÇLARI

 

 

SINIFTA

 

Sınıftaki tüm çocuklar için değerli olan şey, derste öğretilecek olan konunun bir taslağının  çocuklara ders sonunda dağıtılmasıdır. Bu sayede bilgilerin kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe gitmesi daha muhtemeldir.

 

Ev ödevi belirlendiğinde, çocuğun tam olarak ne istediğinizi doğru yazdığını kontrol etmek önemlidir. Öğretmenler Eve götürmek için uygun çalışma sayfalarının ve kitapların çocuğun yanında olduğundan emin olmaya çalışmalıdır.

 

 

Öğrencilerin ev ödevinin ön kısmına bir kaç arkadaşının telefon numaralarını yazmalarını sağlayın. Daha sonra ödev konusunda şüpheye düştüklerinde endişelerini gidermek için isterse onları arayabilsin.

 

Günlük bazı veli bilgilendirmelerini yada sınıftaki etkinlikleri öğrenci velisine kısa mesaj şeklinde ulaştırın.

 

 

 Her akşam başvuracakları öğrenci günlük kontrol listesini yapın. Çocuğun kendi kendine yetmesi ve sorumluluklarını geliştirmeye yardımcı olmak için onu günlük bir rutine teşvik edin.

 

Çalışmaları kolay erişilebilir ve düzgün bir biçimde tutmak için klasörler ,dosyalar, sepetler kullanmaya  teşvik edin.

 

 

Görevleri, kolayca hatırlanan küçük parçalara ayırın.

 

Görsel hafıza zayıfsa, tahtadan kopyalama minimumda tutulmalıdır. Notlar veya broşürler çok daha kullanışlıdır.

 

 

Çocuğun öğretmenine oldukça yakın bir yerde oturması oldukça önemlidir. Böylece öğretmen gerektiğinde yardımcı olabileceği gibi dikkatinin dağılmasını da öğretmen küçük sempatik dokunuşlarla engelleyebilir.

 

 

TAHTADAN KOPYALAMA

 

Tahtada fazla  yazılı bilgi varsa her satırı farklı renkli tebeşirle vurgulayabilirsiniz.

 

Kelimelerin ve yazıların iyi aralıklarla yerleştirildiğinden emin olun.

Çocuğun acele etmemesi gerektiğini hissettirin yada söyleyin yazması bitmeden tahtanın silinmeyeceğini bilirse yetiştirme ile ilgili olarak endişelenmeyecektir.

 

Öğrencilerden mevcut becerilerinin ötesinde bir kitap okumasını istemeyin, bu onların motivasyonunu anında yok edecektir. Talepler çok yüksek olmadığında ve çocuğun gerçekten kitabın tadını çıkarabileceği durumlarda motivasyon çok daha yüksek olur.

 

 Dislektik çocuğu 'yüksek sesle okumak' zorunluluğundan  kurtarın. Okumak için sınıf öğretmeni olarak sakin bir zaman ayırın. Alternatif olarak, belki de çocuğa bir önceki gün evde okunması için önceden seçilmiş okuma materyaline çalışmasını sağlayabilirsiniz

 

 

 

MATEMATİK

 

Matematiğin kendine has dili vardır ve bu birçok sorunun kökü bu dili anlamamak olabilir. Bazı disletikler  matematikte iyi olsa da, dislektik çocukların yaklaşık% 90'ının matematik alanlarının en azından bazı bölümlerinde problem yaşadığı tahmin edilmektedir. Genel matematiksel terminoloji kelimelerinin, hesaplamalarda kullanılmadan önce açıkça anlaşılması gerekir; örneğin, artı, eksi eksilme azalma bölüm bölmek toplam, artış ve  tek ,çift  vb.Bir matematiksel süreci tanımlama, diğer ilgili zorluklar, olan görsel / algısal beceriler, yön karışıklığı, sıralama, kelime becerileri ve hafıza ile ilgili olabilir. 

 

Öğrencileri sözlü olarak ifade etmeye ve sorunun her adımında kendi yollarını konuşmaya teşvik edin. Çoğu çocuğa bu yöntem çok yardımcı oluyor.

 

 

Öğrenciye zaman tablolarının nasıl kullanılacağını öğretin.

 

Dislektik bir çocuğu bir hesap makinesini kullanmayı öğrenmesi için teşvik edin. Tam olarak nasıl kullanacağını anladığından emin olun. Hesaplamalarını kontrol etmesini için kullanması iyi olacaktır.

 

 

Çoklu duyu ve kinestetik yöntemler kullanarak sürekli matematiksel kelime haznesi hazırlayın.

 

Sembolleri farklı renklerle yazın yazmasını öğretin. Bu görsel ayrımına yardımcı olur.

 

 

 

 

YAZI

 

 

Yazı bozukluğunun her yaştaki sebepleri zayıf motor kontrolü, gerginlik, harf yönlerinin yanlış öğretilmesi, hız vb. Olabilir. Çocukları yazılarını incelemeye ve öz eleştiri yapmaya teşvik edin. Onların, hatalarının nerede yattığını ve hangi düzenlemelerin  yapılabileceğini kendilerin kararlaştırmasını sağlayın.

 

İyi yazı yazmanın avantajlarını ve sınıfta kazanılacak olumlu şeyleri konuşun..

 

 

Yazı  becerilerinde düzelme , kendine güvenini artırır.

 


 

EV ÖDEVİ

 

Dislektik bir çocuk, okul gününün sonuna gelindiğinde akranlarından daha fazla yorulur, çünkü her şey için daha fazla düşünmesi gerekmiştir, görevleri algılaması ve yapması  daha uzun sürer ve hiçbir şey onlar için kolay değildir. Bu yüzden sadece çocuğa gerçekten fayda sağlayacak ödevleri hazırlayın.

 

Ev ödevlerinin ve egzersizlerinin hatalarla dolu olması muhtemeldir, onu sınıfta akranlarının arasında eleştirmek ona yapılacak en büyük kötülüktür. Böyle durumlarda  dişlektik çocuğun benlik saygısı hızla düşer. Bununla birlikte, unutulmamalıdır ki, dislektik bir çocuğun ödevi tamamlaması için akranları için olduğundan daha fazla çaba gerekebilir.

 

SÖZEL VE YAZILI İFADE

 

Dislektik bir çocuğun   düşüncelerini yazma kabiliyeti, çocuğun sözlü olarak verebileceği bilgi seviyesinden oldukça farklı olacaktır. Başarılı bir entegrasyon için,öğrenciden bilgiyi sözel olarak aktarmasını isteyebilirsiniz.

Dislektik çocukların okuma, planlama, yeniden yazma ve çalışmalarının düzeltilmesi için ekstra  zamana ihtiyaç duyması nedeniyle işin tamamlanması için daha fazla zaman ayrılmalıdır.

 

 

 

AKADEMİDİSLEKSİ

2017