" PASS TEORİSİ BİLİŞSEL MÜDAHALE PROGRAMLARI TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ "
28
Mart
2017
DİSLEKTİK ÇOCUKLARIN OKUMA AKICILIĞININ GELİŞTİRİLMESİ İÇİN EVDE YAPABİLECEKLERİNİZ

Hızlı okuma akıcı, doğru ve anlayarak okumaktır. Akıcı okuyan çocuklar ne okuduklarını anlarlar ve okudukları metinle alakalı çıkarımlarda bulunurlar. Dislektik çocuklarda ise asıl problem ise burada başlar , işte size evde yardımcı olacak bazı okuma stratejileri.

 

AKICI OKUMANIZLA ONA MODEL OLUN

 

Nasıl akıcı okuduğunuzu göstermek için çocuğunuza bir şeyler okuyun ,onun ilgi duyacağı hikaye ve kitapları seçin bu metinlerde verilmesi hedeflenen duyguya uygun tonlamalar ve taklitler yapın .Eğer zamanınız yoksa sesli masal ve hikaye dinleyerek aynı zamanda gözleri ile takip edeceği siteler bulabilir bir kulaklıkla yardımı ile maksimum konsantrasyonunu sağlayabilirsiniz.

KILAVUZLU OKUMA

 

 

Bir öykü yada şiirden kısa bir bölüm seçin ilk önce ona sesli bir şekilde okuyun ve sizi dinlemesini isteyin ,ardından parçanın sadece ilk satırını okuyun ve çocuğunuzun aynı bölümü size okumasını sağlayın , daha sonra ikinci ve üçüncü satırını …parçayı tamamlayana kadar aynı şekilde devam edin .Bu çalışmayı her okuma parçası için birkaç kez tekrarlayın .Burada dikkat edilmesi gereken şey seçtiğiniz parçanın kısa olmasıdır.

 

 

BİRLİKTE OKUYUN.

 

 

Eş zamanlı olarak seçtiğiniz bir paragrafı yada kitabı birlikte sesli şekilde okuyun bu işlemi defalarca tekrar edin.

 

KELİME ÇALIŞMALARINI ÖNEMSEYİN

 

 

Çocuğunuzun okuma düzeyinden biraz daha yüksek bir kitap seçin. Çocuğunuzun okumasını sağlayın. Çocuğunuz bir kelimeyi doğru okumuyor veya beş saniyeden daha uzun süre tereddüt ediyorsa, sözcüğü yüksek sesle okuyun ve çocuğunuzun tekrar etmesini sağlayın. Tüm okumayı tamamladıktan sonra, onu tekrar üç ya da dört kez okumasını sağlayın.

 

GÖSTERİLERİ ÇOCUKLAR SEVER

 

 

Şiir, senaryo, konuşmalar ve fıkra  gibi bir performansla okunması gereken metinler seçin , okumak için mükemmel bir yol. Bütün hafta boyunca birlikte çalıştıktan sonra eve yakınlarınızı çağırarak yada aile üyelerine bir gösteri yapın bu çalışmanın icrasından dolayı çocuğunuzu ödüllendirin ve motive edici sözler söyleyin kendisini iyi hissetmesi oldukça önemlidir.

 

AKADEMİDİSLEKSİ

2017/MART