Maalesef Disleksi’nin nedeni hala tam olarak keşfedilmiş değil. Fakat MIT’den John Gabrieli ve Boston University’den Tyler Perrachione’nin MRI kullanarak yaptıkları çalışma, şu ana kadar öne sürülenlerden farklı bir neden ortaya koyuyor.
İnsan beyninin en önemli özelliklerinden biri adaptasyon becerisi. Onbinlerce yıllık tarihimizde bugüne gelebilmemizi sağlayan en önemli becerilerden biri de bu. İnsanlık tarihinde konuşmayı öğrenme ve ardından yazı dilinin gelmesi birer adaptasyon adımı olarak belirtiliyor. Gabrieli ve Perrachione’nin çalışması beyin plastisitesi yani beynin değişebilirliği olarak tanımlanacabilecek bu durumun disletik bireylerde daha farklı olduğunu ortaya koyuyor. Disletik bireylerin beyin yapılarının adaptasyona daha kapalı olduğu veya yeterince hızlı yanıt veremediği yönünde bulgular elde ediyorlar ve bu durumu okuma adaptasyonunu da istenilen hızda sağlayamama olarak yorumluyorlar.
Disleksi’nin nedenleri ile ilgili araştırmalar daha çok devam edeceğe benziyor. Herbiri, hem beynimizin işleyişine hem de disleksiye bakış açımıza farklı bir ışık tutuyor.
Bu yazıya esin kaynağı olan orjinal makaleye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz
http://www.independent.co.uk/news/science/dyslexia-learning-difficulty-why-how-major-reason-discover-found-mit-boston-neuroscientists-a7488701.html